Articole presa

Reguli pentru calculul impozitului specific anual

Material publicat în cotidianul Mesagerul Hunedorean în data de 22 octombrie 2019

https://www.mesagerulhunedorean.ro/reguli-pentru-calculul-impozitului-specific-anual/

Persoanele juridice române care, prin derogare de la prevederile Titlului II – impozitul pe profit – din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de plată a impozitului specific unor activități,  în conformitate cu legislația din domeniu.

În cele ce urmează, vom prezenta principalele reguli privind modalitatea de calcul a impozitului specific anual:

Impozitul specific anual corespunzător, codurilor CAEN 5610 ”Restaurante”, 5621 ”Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 ”Alte servicii de alimentație n.c.a.” se calculează, pe fiecare unitate, conform formulei stabilite în Anexa nr.1 la Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, cu modificările și completările ulterioare.

Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5610 „Restaurante”, 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 „Alte servicii de alimentație”.

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);

x – variabilă în funcție de rangul localității;

y – variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității;

z – coeficient de sezonalitate;

q = 0,9 și reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate-locație de desfășurare a activităților.

Astfel:

  1. Coeficient de sezonalitate (variabila „z”) poate fi:

– pentru București, cei 8 poli – 0,45;

– pentru municipii, orașe – 0,35;

– stațiuni turistice de interes național – 0,30;

– sate, comune și stațiuni turistice de  interes local – 0,10.

  1. Variabila în funcție de rangul localității (variabila „x”) poate fi:

– pentru București: Zona A -17,0,  Zona B – 16,0,  Zona C – 15,0 și Zona D – 13,5;

– pentru 8 poli (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara):  Zona A – 15,0, Zona B – 14,0, Zona C – 13,0 și  Zona D – 11,5;

– pentru municipiu: Zona A – 13,0,  Zona B – 11,0,  Zona C – 9,0 și Zona D – 7,0;

– pentru oraș – 5,0;

– pentru  stațiuni – 5,0 lei;

– comună 3,0.

  1. Variabila în funcție de suprafață este variabila în funcție de suprafața utilă a locației (variabila „y”), respectiv:

– între 0 mp – 30 mp este 2,0;

– între 31 mp – 50 mp este 7,0;

– între 51 mp – 70 mp este 12,0;

– între 71 mp – 90 mp este 16,0;

– între 91 mp – 120 mp este 21,0;

– între 121 mp – 160 mp este 29,0;

– între 161 mp – 200 mp este 38,0;

– între 201 mp – 240 mp este 47,0;

– între 241 mp – 300 mp este 58,0;

– între 301 mp – 400 mp este 75,0;

– între 401 mp – 500 mp este 80,0;

– între 501 mp – 600 mp este 85,0;

– între 601 mp – 700 mp este 90,0;

– între 701 mp – 800 mp este 95,0;

–  peste 801 mp este 105,0.

Pentru următoarele categorii de activități, aferente codului CAEN 5610:

a) vânzători ambulanți la tonete de înghețată;

b) cărucioare mobile care vând mâncare;

c) prepararea hranei la standuri din piețe,

impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1.500 lei.

 

Societatea TVG TAX AUDIT S.R.L.

Societate de consultanță fiscală

Societate de audit financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *